Visum Amerika

Visum aanvragen

Een visum aanvragen kan noodzakelijk zijn voor reizigers die van plan zijn naar de Verenigde Staten van Amerika te reizen. Er bestaan verschillende soorten visums voor Amerika; elk met een specifiek reisdoel en bijbehorende voorwaarden.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit die naar Amerika reizen voor zaken of toerisme hebben meestal geen visum nodig, zij kunnen een zogenaamd ESTA aanvragen. Een ESTA reistoestemming is eenvoudiger, goedkoper en sneller te regelen dan een visum voor Amerika. Bekijk daarom goed welke van de twee reistoestemmingen u nodig heeft voordat u een aanvraag indient.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit die naar Amerika reizen voor zaken of toerisme hebben meestal geen visum nodig.

ESTA in plaats van visum

Een visum Amerika aanvragen is meestal niet noodzakelijk voor reizigers die korter dan 90 aaneengesloten dagen in Amerika verblijven, aankomen per boot of vliegtuig en een zakelijk of toeristisch reisdoel hebben. Nederlanders en Belgen die zonder visum naar de Verenigde Staten wensen te reizen zijn echter wel verplicht een ESTA reistoestemming aan te vragen. Een ESTA aanvragen kan eenvoudig online door een aanvraagformulier in te vullen en een bijbehorende betaling voor de kosten à €29,95 per persoon uit te voeren. Een bevestiging van het toegekende ESTA en de ESTA verklaring wordt na goedkeuring door U.S. Customs and Border Protection per e-mail toegezonden.

Visumplicht

Voor reizigers met een ander doel dan zaken of toerisme en reizigers die langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika willen verblijven is het aanvragen van visa verplicht. In de praktijk komt dit vooral voor bij reizigers die in de Verenigde Staten willen gaan studeren, werken (in dienstbetrekking bij een Amerikaanse organisatie) of wonen. Er zijn twee soorten visums voor Amerika: Non-immigrant-visums (voor tijdelijk verblijf in de Verenigde Staten) en Immigrant-Visums (voor permanent verblijf in de Verenigde Staten). Beide kunnen worden aangevraagd bij de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika in België (Brussel) of Nederland (Amsterdam). U kunt hier alleen terecht indien u vooraf een afspraak hebt gemaakt.

Toerisme voor het vrijheidsbeeld

Het juiste visum Amerika kiezen

Het is belangrijk goed te bekijken welk visum Amerika u nodig heeft voordat u een aanvraag in gang zet. Hieronder vindt u de verschillende visa met bijbehorende reisdoelen.

  • A-visum: Voor vertegenwoordigers van buitenlandse regeringen, zoals diplomaten
  • B-1 visum: Zakenvisum; voor onderhandelingen, conferenties en conventies*
  • B-2 visum: Toeristisch visum; voor vakanties, familie/vriendenbezoek en medische behandelingen*
  • C-visum: Voor personen die direct doorreizen (hiervoor voldoet ook een ESTA)
  • D-visum: Voor bemanning van zeeschepen en internationale luchtvaartmaatschappijen
  • E-visum: Zakenvisum; voor internationale handel, diensten en investeringen
  • F-visum: Studievisum; voor studies aan erkende Amerikaanse instellingen
  • G-visum: Voor ambtenaren die werken voor Amerikaanse organisaties
  • H-visum: Voor werknemers die bepaalde specialistische werkzaamheden in de VS gaan uitvoeren
  • I-visum: Zakenvisum; voor vertegenwoordigers van buitenlandse media
  • J-visum: Voor uitwisselingsprojecten, zoals au-pairs, om wederzijds begrip te vergroten
  • K-visum: Voor verloofden van Amerikaanse staatsburgers
  • L-visum: Voor werknemers van een bedrijf met vestigingen in de VS alsmede in het thuisland
  • M-visum: Studievisum; voor studies aan technisch- en beroepsonderwijs
  • O-visum: Voor personen met buitengewone bekwaamheid (wetenschap, onderwijs of sport)
  • P-visum: Voor sporters, entertainers en kunstenaars en diens ondersteunend personeel
  • Q-visum: Voor deelnemers van internationale culturele uitwisselingsprogramma's
  • R-visum: Voor religieuze werkers
  • S-visum: Voor getuigen en informanten die helpen bij de rechtshandhaving
  • TN-visum: Voor burgers die op de NAFTA-lijst staan
  • U-visum en T-visum: Voor slachtoffers van misdrijven die helpen bij de rechtshandhaving
  • V-visum: Voor minderjarige kinderen en echtgenoten van Amerikaanse staatsburgers

* Bedoeld voor reizigers die niet de nationaliteit hebben van een VWP-land, langer willen blijven dan is toegestaan met een ESTA, of een van de veiligheidsvragen met 'ja' moeten beantwoorden.