Coronavirus in Amerika

Corona in Amerika | Hier moet u rekening mee houden

Sinds 12 mei 2023 zijn alle Amerikaanse coronamaatregelen voor internationale reizigers opgeheven. Dit betekent dat reizigers naar Amerika geen test- of vaccinatiebewijs meer hoeven te laten zien. Het wel of niet naar Amerika mogen reizen is dus niet meer afhankelijk van de vaccinatiestatus van de reiziger in kwestie. Reizigers moeten nog wel in het bezit zijn van een geldig paspoort en ESTA of visum.

Het einde van de coronamaatregelen in Amerika

Na de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 werd het voor Europese reizigers vrijwel onmogelijk om naar Amerika te reizen. De Amerikaanse overheid had namelijk inreisbeperkingen ingesteld om zo de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) tegen te gaan. Deze maatregelen staan ook wel bekend als de ‘travel ban’. Op 8 november 2021 werden deze beperkingen grotendeels opgeheven, waardoor het weer mogelijk werd om voor een vakantie of zakenreis naar Amerika te reizen. Er golden echter nog altijd strenge coronamaatregelen, waar alle reizigers zich aan moest houden.

Zo moest elke reiziger naar Amerika een vaccinatiebewijs en negatief testbewijs laten zien, een geldig ESTA of visum bezitten en een paspoort hebben dat gedurende de hele reis geldig was. Vanaf 12 juni 2022 was het testbewijs niet meer nodig, maar het vaccinatiebewijs nog wel. Alleen volledig gevaccineerde reizigers mochten dus naar Amerika reizen. Nu, 38 maanden na de eerste uitbraak van het coronavirus, is ook dat echter voorbij en zijn er geen coronamaatregelen meer. Dit betekent dat iedereen die in het bezit is van een geldige reistoestemming naar Amerika kan reizen.

Corona in Amerika

ESTA Amerika aanvragen

Een van de belangrijkste voorbereidingen voor een reis naar Amerika is het aanvragen van de juiste reistoestemming. Zonder geldig ESTA of visum zult u al op de luchthaven worden tegengehouden. Omdat het ESTA veel sneller en eenvoudiger kan worden aangevraagd dan een visum, wordt aangeraden deze reistoestemming aan te vragen als men aan alle voorwaarden hiervoor voldoet. ESTA-aanvragen worden net als voor de pandemie gemiddeld binnen 3 dagen verwerkt.

Het ESTA kan ook al worden aangevraagd als u nog geen concrete reisplannen heeft. Voor het aanvragen van een ESTA hoeft u namelijk nog geen vlucht of accommodatie geboekt te hebben. Zodra de reistoestemming is afgegeven kunt u zelf het moment van uw reis naar Amerika bepalen, zolang uw reis binnen de geldigheidsduur van het ESTA valt. Het ESTA is in principe twee jaar geldig, maar verloopt eerder als u in de tussentijd een nieuw paspoort in gebruik neemt.

Wilt u binnenkort of later dit jaar naar Amerika reizen?

Vraag dan meteen een ESTA aan

Van Amerika naar Nederland terugreizen

Vanuit Amerika kunt u zonder problemen terugreizen naar Nederland of België. Er bestaat geen test- of quarantaineplicht meer voor reizigers die terugkeren naar Nederland of België. U hoeft ook geen gezondheidsverklaring meer in te vullen.

Disclaimer: De situatie omtrent het coronavirus in Amerika verandert en de Amerikaanse autoriteiten kunnen op elk moment wijzigingen aanbrengen in de maatregelen en reisbeperkingen. Om deze reden kan niet gegarandeerd worden dat de informatie op deze pagina te allen tijde actueel en correct is. Houd zowel deze pagina als de website van uw reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij in de gaten om op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen.