Coronavirus in Amerika

Corona in Amerika | Hier moet u rekening mee houden

De uitbraak van het coronavirus (Covid-19) in Amerika heeft logischerwijs consequenties, ook voor reizigers die het land willen bezoeken. Momenteel is het alleen in uitzonderlijke situaties en met een uitzonderingsvergunning nog mogelijk om vanuit Nederland of België naar Amerika te reizen. Ook reizigers die een geldig ESTA of een visum voor Amerika hebben worden vanwege corona geweerd. Toch worden er nog steeds reistoestemmingen (ESTA Amerika) afgegeven door de Amerikaanse autoriteiten. Hier leest u meer over corona in Amerika, het inreisverbod en de gevolgen voor uw ESTA.

Stand van zaken in Amerika

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Amerika is intussen de twintig miljoen gepasseerd en dit aantal loopt nog steeds op. De Verenigde Staten zijn hiermee het zwaarst door corona getroffen land, gevolgd door India en Brazilië. Voor buitenlandse reizigers die Amerika willen bezoeken en die mogelijk corona met zich mee dragen gelden daarom strenge reisbeperkingen. Vanaf 26 januari moeten alle buitenlandse reizigers een negatief testresultaat kunnen voorleggen om voor een vlucht naar Amerika te kunnen inchecken. Daarnaast geldt een inreisverbod voor personen die vanuit het Schengengebied naar Amerika reizen.

Corona in Amerika

Vaccinatieprogramma in Amerika is gestart

Op 14 december 2020 vond de eerste vaccinatie met het Pfizer-BioNTech-vaccin in Amerika plaats. Half januari 2021 hebben zo’n 10,3 miljoen personen in de VS tenminste een dosis van een Covid-19-vaccin ontvangen. Bijna 30 miljoen doses zijn geleverd aan afzonderlijke staten en federale instanties. De eerste vaccins worden gegeven aan medische hulpverleners en bewoners van verpleeghuizen.

Maatregelen tegen corona in Amerika

Om de verspreiding van corona tegen te gaan zijn in Amerika verschillende maatregelen getroffen, waarvan sommige alleen in bepaalde staten en/of regio's gelden. Concerten, festivals en grotere sportevenementen zijn afgeblazen. Buitenlanders die in Amerika zijn wordt aangeraden de volgende richtlijnen in acht te nemen om besmetting met corona te voorkomen:

  • Was uw handen regelmatig met zeep, minstens 20 seconden
  • Gebruik desinfecterende gel als er geen zeep en water beschikbaar is
  • Raak uw gezicht zo min mogelijk aan
  • Houd 2 armlengtes afstand van personen die niet tot uw huishouden behoren
  • Draag een mondkapje in het openbaar, ook als u zich niet ziek voelt
  • Hoest en nies in uw elleboog of in een papieren zakdoekje
  • Maak oppervlakken die vaak aangeraakt worden (zoals deurklinken, lichtschakelaars, toetsenborden en mobiele telefoons) regelmatig schoon
  • Wees alert op symptomen van het virus en laat u bij het optreden van symptomen testen
  • Reist u vanuit Amerika naar Nederland? Dan heeft u een negatieve PCR-testuitslag nodig. Bij terugkomst in Nederland gaat u 10 dagen in thuisquarantaine.

Het ESTA Amerika is normaal gesproken geldig voor een verblijf van maximaal 90 aaneengesloten dagen. Momenteel worden echter uitzonderingen gemaakt voor reizigers die het land vanwege Covid-19 niet op tijd kunnen verlaten. Door ziekte, wereldwijde reisbeperkingen of het beperkte aantal vluchten vanuit Amerika naar Europa kan het lastig zijn om binnen de maximale verblijfsduur van 90 dagen van het ESTA te vertrekken.

De Amerikaanse grenscontroledienst, de U.S. Customs and Border Protection, heeft daarom aangekondigd dat reizigers vanwege corona een aanvraag kunnen indienen om 30 dagen langer met hun ESTA in Amerika te mogen blijven. Een aanvraag voor het verlengen van de maximale verblijfsduur van het ESTA vanwege corona kan worden ingediend bij het U.S. Citizenship and Immigration Services Contact Center, op een van de Amerikaanse luchthavens of grensposten of bij een van de Deferred Inspection Sites.

Maatregelen voor buitenlandse reizigers

Op 31 januari 2020 kondigde president Trump een inreisverbod af voor alle personen die in de 14 dagen voor hun aankomst in Amerika in China geweest zijn. Sinds eind februari 2020 geldt dit ook voor Iran. Op 12 maart 2020 werd een inreisverbod uitgevaardigd voor reizigers uit het Schengengebied, ook wel de Schengen Proclamation of Schengen travel ban genoemd. Op 16 maart 2020 werd bekendgemaakt dat het inreisverbod ook zou gaan gelden voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en daarna volgde Brazilië.

Het inreisverbod werd ingesteld om te voorkomen dat reizigers uit Europese landen het coronavirus in Amerika zouden verspreiden. Hoewel corona in de meeste Schengenlanden inmiddels een stuk beter onder controle is dan in Amerika zelf, is het inreisverbod nog steeds van kracht.

Landen die onder het inreisverbod vallen

Het corona-inreisverbod houdt in dat reizigers die in de 14 dagen voor hun aankomst in Amerika in een van de Schengenlanden, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, China, Iran of Brazilië zijn geweest niet worden toegelaten. Het gaat dus om de volgende landen: België, China, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Iran, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Reizigers worden dus niet geweerd op basis van hun nationaliteit, maar op basis van de landen waar zij in de laatste twee weken geweest zijn. Het inreisverbod geldt ook voor personen die alleen een overstap gemaakt hebben in een van de bovenstaande landen, ook als zij daarbij de luchthaven niet hebben verlaten. Overstappen of een tussenlanding maken in Amerika is dus ook niet mogelijk als u in de afgelopen 14 dagen in een van de bovengenoemde landen bent geweest of een overstap of tussenlanding in een van die landen hebt gehad, ook niet als u een geldig ESTA of visum heeft.

Een oplossing om alsnog naar Amerika te mogen reizen is om 14 dagen in een land te verblijven dat niet onder het inreisverbod valt en vanuit daar - zonder overstap of tussenlanding in een van de Schengenlanden of Groot-Brittannië - naar Amerika te reizen.

Personen die ondanks het inreisverbod naar Amerika mogen reizen

Het inreisverbod geldt niet voor reizigers met de Amerikaanse nationaliteit en permanente inwoners van Amerika en hun echtgenoot/echtgenote en kinderen. Er wordt bovendien een uitzondering gemaakt voor ouders, voogden en ongetrouwde broers en zussen van personen met de Amerikaanse nationaliteit of permanente inwoners van Amerika onder de 21 jaar. Deze personen mogen naar Amerika reizen, ook als zij in de 14 dagen voor hun vertrek in een van de landen zijn geweest waarvoor het inreisverbod geldt. Deze reizigers kunnen ondanks corona gewoon met een ESTA naar Amerika reizen en hoeven geen speciale toestemming of verklaring aan te vragen. Wel moeten zij vanaf 26 januari 2021 een negatief corona-testresultaat kunnen voorleggen. Personen die naar New York of Massachusetts vliegen, dienen voor vertrek ook een gezondheidsverklaring in te vullen.

Er worden ook uitzonderingen gemaakt voor personen met een F-1, M-1, of J-1 visum. Daarnaast kunnen reizigers die in het nationale belang van Amerika reizen een uitzondering op het inreisverbod ontvangen (een National Interest Exception).

Personen die geen (directe familie van een) Amerikaans staatsburger of permanente inwoner zijn en die niet in aanmerking komen voor een National Interest Exception, maar wel een dringende reden hebben om toch tijdens de coronacrisis naar Amerika te reizen, wordt aangeraden contact op te nemen met de Amerikaanse ambassade door een e-mail te sturen naar AmsterdamCOVID19@state.gov. In de e-mail moet worden toegelicht, welke dringende redenen voor de reis naar de VS bestaan en er moeten ook bewijsstukken voor deze redenen meegestuurd worden. In uitzonderlijke gevallen wordt een vrijstelling van het inreisverbod toegekend.

Gevolgen voor het ESTA Amerika

Het ESTA kan ondanks het inreisverbod nog gewoon online worden aangevraagd. Aanvragen worden net als voor de coronacrisis binnen 3 dagen verwerkt. Een toegekend ESTA betekent echter niet dat u ook daadwerkelijk naar Amerika kunt reizen. Het inreisverbod geldt namelijk ook voor reizigers die een geldig ESTA of visum voor Amerika hebben. Omdat het ESTA vanaf het moment van toekenning twee jaar geldig is, kan het ESTA wel alvast voor toekomstige reizen naar Amerika worden aangevraagd. Zodra het inreisverbod is opgeheven kan uw toegekende ESTA weer gebruikt worden, zolang u nog steeds hetzelfde paspoort heeft dat voor de aanvraag gebruikt is.

Bent u van plan om na het opheffen van het inreisverbod naar Amerika te reizen? Dan kunt u nu alvast een ESTA Amerika aanvragen.

Nu een ESTA aanvragen

Een ESTA aanvraag die verwerkt is door de Amerikaanse immigratiedienst kan niet meer worden geannuleerd. Omdat het ESTA persoonlijk is en aan een specifiek paspoort is gekoppeld, is het ook niet mogelijk de reistoestemming na toekenning nog te retourneren, ook niet als de reis vanwege corona niet door kan gaan. De Amerikaanse overheid vergoedt geen kosten voor toegekende ESTA's die vanwege het inreisverbod niet gebruikt kunnen worden. Neem voor een eventuele vergoeding van de schade ten gevolge van corona contact op met uw reisverzekering, de touroperator of het reisbureau waar u uw reis geboekt heeft.

Disclaimer: De situatie omtrent het coronavirus in Amerika verandert zeer snel en de Amerikaanse autoriteiten kunnen op elk moment wijzigingen aanbrengen in de maatregelen en reisbeperkingen. Om deze reden kan niet gegarandeerd worden dat de informatie op deze pagina te allen tijde actueel en correct is. Houd deze pagina en de website van uw reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij in de gaten om op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen.