Coronavirus in Amerika

Het coronavirus en de gevolgen voor uw ESTA Amerika

Amerika is een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus (Covid-19) en het aantal besmettingen blijft nog steeds oplopen. Hier leest u welke gevolgen dit heeft voor reizen naar Amerika en wat dit betekent voor uw ESTA.

Corona in Amerika

Op 21 januari 2020 werd de eerste besmetting met corona geconstateerd. Het coronavirus is in de Verenigde Staten van Amerika nog niet onder controle. Inmiddels telt de Verenigde Staten meer dan twee miljoen bevestigde besmettingen en honderdduizend sterfgevallen.

Corona in Amerika

Wat voor impact heeft dit op mijn reis naar Amerika?

Vanaf 13 maart 2020 gelden er inreisbeperkingen voor reizigers uit Schengenlanden, waar Nederland ook toe behoort. Alle reizigers die in de 14 dagen voorafgaand aan hun geplande vertrek in een risicogebied zijn geweest, zal de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd worden, ongeacht of zij al in het bezit zijn van een ESTA.

Inreisverbod

Het inreisverbod van de Verenigde Staten geldt voor reizigers die in de afgelopen 14 dagen in één van deze landen zijn geweest: Nederland, België, China, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Iran, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (vasteland), Zweden en Zwitserland.

Overstappen in Amerika

Reizigers uit bovenstaande landen kunnen momenteel echter wel nog steeds een overstap of tussenlanding maken in Amerika, op vertoon van een ticket naar hun eindbestemming, als ze niet in hun thuisland zijn geweest in de afgelopen twee weken. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van het reguliere ESTA, dat op deze website aan te vragen is.

Bent u in de afgelopen 14 dagen niet in een risicoland geweest, dan kunt u zonder beperkingen een ESTA aanvragen en naar Amerika reizen.

Nu een ESTA aanvragen

Geen werkvisa, wel een ESTA

De regering van president Donald Trump heeft besloten tot het einde van dit jaar geen nieuwe werkvisa aan seizoensarbeiders, au pairs, techwerkers en andere buitenlandse arbeidskrachten toe te kennen. Dit heeft het beoorde doel om binnenlandse arbeiders hun banen te laten behouden en zo de economie weer op gang te helpen na de coronacrisis.

Deze beperking is enkel opgelegd aan personen die in Amerika willen werken, anders dan een zakenreis. Het is momenteel nog steeds mogelijk om een ESTA Amerika aan te vragen.

Wanneer word ik weer toegelaten in Amerika?

Het is vooralsnog onduidelijk wanneer reizigers met een ESTA weer onbeperkt worden toegelaten in Amerika. Gezien de in een rap tempo opgelopen cijfers zullen de corona-maatregelen naar alle waarschijnlijkheid nog niet versoepeld worden en zal het voorlopig nog niet mogelijk zijn om naar de Verenigde Staten af te reizen voor een vakantie of zakenreis. Op deze pagina zullen wij u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus en reizen naar Amerika.

Ik ben al in Amerika, wat nu?

Het is niet nodig om direct terug te keren naar Nederland als u zich al in Amerika bevindt. Het is raadzaam om u aan de adviezen van het RIVM, de WHO en het CDC (Centers for Desease Control And Prevention) op te volgen. Zorg dat u op de hoogte blijft van recente ontwikkelingen, want de maatregelen verschillen van staat tot staat.

Het is verstandig om in ieder geval de volgende adviezen in acht te nemen:

  • Regel tijdig een verlenging van uw ESTA
  • Was regelmatig uw handen gedurende 20 seconden met water en zeep.
  • Raak uw ogen, neus en mond zo min mogelijk aan
  • Mijd sociaal contact en houd 2 meter afstand
  • Draag een mondkapje in het openbaar
  • Dek uw gezicht af als u hoest of niest
  • Probeer eten zoveel mogelijk op te halen bij drive-throughs, afhaalrestaurants of winkels

Maximale verblijfsduur met een ESTA tijdelijk verlengbaar

Normaal gesproken is het niet mogelijk een ESTA- reistoestemming te verlengen. Vanwege de coronacrisis is hierop een uitzondering gemaakt. Als het niet lukt om binnen de maximale verblijfsduur van het ESTA Amerika te verlaten, kan een verlenging van 30 dagen worden verleend. Deze kan worden aangevraagd bij de immigratiedienst, bijvoorbeeld bij een luchthaven of grenspost.

Krijg ik een vergoeding als ik mijn ESTA niet gebruik?

Nadat een ESTA-aanvraag eenmaal is ingediend en in behandeling is genomen door de Amerikaanse immigratiedienst, is het niet meer mogelijk de aanvraag te annuleren. Ook als u geen gebruik kunt maken van uw ESTA (bijvoorbeeld door het inreisverbod) vergoedt de Amerikaanse overheid de kosten onder geen beding. U kunt proberen uw schade te verhalen bij uw reis- of annuleringsverzekering. Ondanks dat het momenteel niet mogelijk is om naar de Verenigde Staten te reizen, blijft de geldigheid van het ESTA vooralsnog ongewijzigd. Een ESTA is twee jaar geldig na toekenning, tenzij uw paspoort al eerder verloopt. Gezien de lange geldigheidsperiode kunt u gerust nu al uw ESTA aanvragen voor wanneer het inreisverbod van de Verenigde Staten wordt opgeheven.

Disclaimer: vanwege de snelle ontwikkelingen omtrent het coronavirus en het beleid van de Amerikaanse overheid, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie op deze pagina actueel en volledig is. Blijf op de hoogte van de actuele stand van zaken door regelmatig op deze pagina te kijken, maar ook door bij uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie en zowel de Nederlandse als de Amerikaanse overheid te informeren.