Paspoortscan voor het ESTA

Paspoortscan aanleveren voor de ESTA-aanvraag

Sinds november 2022 moet voor het aanvragen van een ESTA een digitale kopie van het paspoort worden geüpload. Deze maatregel is ingevoerd om foutieve aanvragen te voorkomen. De paspoortkopie moet aan een aantal voorwaarden voldoen en kan na het invullen van het aanvraagformulier direct online worden aangeleverd.

Introductie van een nieuwe voorwaarde voor het ESTA

Eind november 2022 besloot de U.S. Customs and Border Protection een nieuwe voorwaarde voor het aanvragen van een ESTA Amerika te introduceren. Sindsdien moet iedere reiziger naast het invullen van het digitale formulier ook een scan of een scherpe foto van zijn of haar paspoort aanleveren. De problemen bij het uploaden kort na de introductie zorgde voor veel ergernis onder reizigers, maar doordat het systeem imiddels verbeterd is, zorgt de nieuwe maatregel nog maar nauwelijks voor problemen.

Problemen met ongeldige ESTA's in het verleden

De reden voor de nieuwe verplichting tot het aanleveren van een paspoortkopie is dat de Amerikaanse autoriteiten voorheen een grote hoeveelheid aanvragen met foutieve gegevens binnenkregen. Omdat de systemen van de immigratiedienst niet alle gegevens kunnen controleren, werden deze ESTA-aanvragen in de meeste gevallen alsnog goedgekeurd. Een ESTA die op basis van onjuiste gegevens wordt verstrekt, is echter niet geldig en kan dus niet worden gebruikt voor een reis naar Amerika. In het verleden kwam het dagelijks voor dat reizigers er pas op het vliegveld achter kwamen dat hun reistoestemming door foutieve gegevens niet geldig was en ze dus niet op hun vlucht naar Amerika konden stappen.

Paspoortscan moet hoeveelheid fouten verminderen

Om de hoeveelheid ESTA-aanvragen met fouten erin te reduceren, moeten aanvragers sinds november 2022 bij hun aanvraag altijd een scan of een foto van hun paspoort aanleveren. Hierdoor kan worden gecontroleerd of de ingevulde gegevens ook daadwerkelijk overeenkomen met de paspoortgegevens van reizigers. Sinds de invoering van deze maatregel worden beduidend minder ongeldige ESTA’s verstrekt en komen er dus ook minder reizigers op het vliegveld voor problemen te staan.

Zo kunt u een ESTA aanvragen

Een ESTA Amerika aanvragen is erg eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is een digitaal formulier invullen, de kosten online voldoen en een paspoortscan of -foto indienen. Houd er rekening mee dat u om de aanvraag te voltooien ook moet instemmen met de ESTA-verklaring en dat u in het aanvraagformulier onder andere een aantal veiligheidsvragen moet beantwoorden. U kunt de hele aanvraagprocedure binnen enkele minuten voltooien. In het aanvraagformulier ontvangt u verdere informatie over de stappen die u moet volgen.

Dien uw paspoortkopie op deze manier in

Nadat u het aanvraagformulier voor het ESTA heeft ingevuld en de kosten heeft voldaan, wordt u automatisch doorverwezen naar een beveiligde pagina waar u uw paspoortkopie kunt uploaden. Hiervoor heeft u een digitale kopie van uw paspoort nodig. U kunt de afbeelding van uw paspoort indienen in de volgende bestandsformaten: JPEG, JPG, PNG, GIF of BMP.

Afbeelding van uw paspoort maken

Om uw aanvraag te kunnen voltooien moet u dus een foto of een scan van uw paspoort maken. Let er goed op dat het alleen gaat om de informatiepagina van uw paspoort. Deze pagina moet volledig in beeld zijn en geen enkel deel ervan mag door voorwerpen of bijvoorbeeld een vinger bedekt zijn. Let er ook op dat het paspoort voldoende belicht is, zodat alle informatie goed leesbaar is. Zorg er bovendien voor dat er geen storende reflecties of spiegelingen te zien zijn.

Controle van uw gegevens

Meteen nadat u het aanvraagformulier heeft ingevuld en een afbeelding van uw paspoort heeft ingediend, wordt uw ESTA-aanvraag op fouten gecontroleerd. Er wordt gecontroleerd of alle informatie in het aanvraagformulier overeenkomt met de gegevens in uw paspoort. Is dit niet het geval? Dan worden de gegevens in het formulier automatisch verbeterd op basis van de gegevens in het paspoort. Bij twijfel wordt onmiddellijk contact met u opgenomen, zodat waar nodig verbeteringen kunnen worden doorgevoerd en u het ESTA alsnog snel kunt ontvangen. Mocht uw ingediende paspoortkopie niet aan de voorwaarden voldoen, wordt u verzocht om een betere afbeelding aan te leveren. Als de ingevulde paspoortgegevens juist zijn en de paspoortkopie aan de voorwaarden voldoet, wordt uw ESTA-aanvraag meteen in behandeling genomen.