ESTA voor overstap of doorreis

ESTA Amerika ook voor een doorreis verplicht

Reist u alleen naar de Verenigde Staten om vanuit daar door te reizen naar een andere eindbestemming? Ook dan moet u beschikken over een geldige reisvergunning. Het maakt hiervoor niet uit of u per vliegtuig, per schip of over land in Amerika aankomt. Ook voor een overstap of doorreis kunt u eenvoudig een ESTA aanvragen.

Met een ESTA doorreizen vanuit Amerika

De verplichting tot het hebben van een ESTA voor een doorreis geldt voor alle reizigers. Dus ook voor minderjarige kinderen en baby’s. Het maakt hierbij niet uit of u het vliegveld tijdens uw overstap in Amerika verlaat.

Vraagt u een ESTA aan voor een overstap? Dan kunt u dat aangeven in het aanvraagformulier, zodat u geen antwoord hoeft te geven op een aantal vragen die in dat geval overbodig zijn.

Vliegreis via Amerika vaak goedkoper

Reizigers uit Nederland of België die op doorreis zijn naar een land in Noord-, Midden- of Zuid-Amerika vliegen vaak via de Verenigde Staten. Dit omdat een vlucht met een overstap in Amerika meestal voordeliger is dan een directe vlucht. De reden hiervoor is dat veel grote luchtvaartmaatschappijen vaste lijnvluchten aanbieden naar bestemmingen in de VS en daarvoor bovendien grote vliegtuigen gebruiken. Vanuit de Verenigde Staten kunnen reizigers vervolgens doorreizen naar hun eindbestemming.

Een andere reden voor het grote aantal Nederlandse en Belgische reizigers dat een overstap maakt in Amerika is dat er vanuit Nederland en België maar weinig rechtstreekse vluchten zijn naar een aantal landen in Zuid- en Midden-Amerika.

Uw reis voorbereiden

Gemakkelijk en voordelig via de VS reizen met een ESTA

Ook voor een doorreis of overstap in Amerika moeten reizigers verplicht over een geldige reistoestemming beschikken. Het aanvragen van een ESTA is de eenvoudigste manier om aan deze verplichting te voldoen. Het is ook mogelijk om een visum aan te vragen, maar een visumaanvraag is zowel ingewikkelder als duurder dan een ESTA-aanvraag. De kosten voor een standaard ESTA-aanvraag bedragen slechts €49,95, terwijl het aanvragen van een van de Amerikaanse visa aanzienlijk duurder is. Bovendien wordt het ESTA veel sneller toegewezen dan een visum, vaak zelfs nog op dezelfde dag waarop de aanvraag is ingediend.


Meteen een ESTA aanvragen voor uw doorreis

Voor het aanvragen van een ESTA voor een overstap in Amerika kan hetzelfde formulier worden gebruikt als die waarmee een ESTA voor een vakantie of zakenreis kan worden aangevraagd. Reizigers die samen reizen kunnen ook een groepsaanvraag indienen en zo tegelijkertijd een ESTA aanvragen. Ook reizigers die samen overstappen in Amerika kunnen hun aanvragen desgewenst combineren in één formulier.

Doorreisvisum voor Amerika moeilijker aan te vragen

Naast het ESTA, kan voor een overstap in Amerika ook een specifiek visum worden aangevraagd: het C-visum. Dit visum is echter duurder en ingewikkelder te verkrijgen dan een ESTA. Om het C-visum aan te vragen moet men namelijk een afspraak maken bij een ambassade of consulaat. Het visum is dan ook vooral bedoeld voor reizigers die niet aan de voorwaarden van het ESTA voldoen. Redenen waardoor reizigers niet meer aanmerking komen voor een ESTA zijn bijvoorbeeld het hebben van een strafblad, maar bijvoorbeeld ook een bezoek aan Cuba na 12 januari 2021.