Geldigheid paspoort USA

Geldigheid paspoort voor reizen naar de USA

De USA inreizen met een Nederlands paspoort is alleen toegestaan indien het paspoort voldoet aan de eisen voor geldigheid van de Verenigde Staten. Bekijk al voor het aanvragen van een ESTA of uw paspoort aan deze eisen voldoet om problemen te voorkomen.

Algemene paspoortvereisten

Om naar de USA te mogen reizen dient elke reiziger een eigen paspoort te bezitten. Dat geldt ook voor kinderen; een bijschrijving in het paspoort van hun ouders is niet voldoende. Dit paspoort dient een digitale chip met biometrische gegevens over de houder en een machine-leesbare zone te hebben. Nederlandse en Belgische paspoorten hebben altijd een machine-leesbare zone. Oudere paspoorten hebben echter niet altijd een digitale chip met biometrische gegevens. Hiervoor dient het onderstaande e-symbool onderaan op de voorkant van het paspoort te staan.

Digitaal paspoort

Vereisten geldigheid paspoort

De USA vereist dat alle reizigers een paspoort bezitten dat gedurende hun gehele verblijf in de USA geldig zijn. Er zijn geen verdere vereisten, zo hoeft het paspoort niet een bepaalde minimum termijn na de verwachte vertrekdatum geldig te zijn, zoals voor enkele andere landen wel het geval is.

Naamsveranderingen

Indien uw naam is veranderd, bijvoorbeeld door een huwelijk of echtscheiding, dient zowel het ESTA als uw paspoort uw nieuwe naam te bevatten. Indien ofwel uw paspoort, ofwel uw ESTA, ofwel beide documenten nog uw oude naam vermeld dient u een nieuwe versie met uw nieuwe naam aan te vragen.

Overige eisen ESTA

Behalve een paspoort dienen reizigers naar de USA ook te voldoen aan de overige voorwaarden van het ESTA. Lees hierover meer op de pagina over de algemene geldigheidsvereisten van het ESTA.

Paspoort USA

Wat te doen als het paspoort niet geschikt is

Voldoet het paspoort niet aan de geldigheidseisen om naar de USA te reizen? Dan moet een nieuw paspoort worden aangevraagd. Dat kan bij het gemeentehuis of stadskantoor. Het is van essentieel belang dat eerst een nieuw paspoort wordt aangevraagd, alvorens het ESTA wordt aangevraagd. Dus: pas nadat het nieuwe paspoort is afgegeven kan met dat nieuwe paspoort een ESTA-aanvraag worden ingediend. Als er al eerder een ESTA was aangevraagd met het oude paspoort (dat niet lang genoeg geldig is) is ook het ESTA niet meer geldig. In dat geval dient een nieuw ESTA te worden aangevraagd met het nieuwe paspoort. Zorg ook dat altijd met het paspoort wordt gereisd waarmee het laatste ESTA is aangevraagd.

Noodpaspoort

Het aanvragen van een nieuw paspoort kan enkele dagen tot weken in beslag nemen. Als er niet meer voldoende tijd is om de reguliere aanvraagprocedure van het paspoort te doorlopen, informeer dan bij de gemeente of het mogelijk is om een noodpaspoort te verkrijgen. Belangrijk is wel dat de overheid van de USA vereist dat een noodpaspoort een elektronisch paspoort is; papieren noodpaspoorten voldoen niet om naar de USA te reizen.

Reispas, paspoort of identiteitskaart?

Let op: het is belangrijk om het paspoort en de identiteitskaart/eID niet te verwarren. Een paspoort, dat in Belgiƫ ook reispas genoemd wordt, is rood, terwijl de identiteitskaart/eID een plastic pasje is met het formaat van een creditcard. Europeanen kunnen alleen gebruikmaken van een ESTA in combinatie met een paspoort/reispas en kunnen niet naar Amerika reizen met enkel een identiteitskaart/eID.