Geldigheid paspoort USA

Geldigheid paspoort voor reizen naar de USA

De USA inreizen met een Nederlands paspoort is alleen toegestaan indien het paspoort voldoet aan de eisen voor geldigheid van de Verenigde Staten. Bekijk al voor het aanvragen van een ESTA of uw paspoort aan deze eisen voldoet om problemen te voorkomen.

Algemene paspoortvereisten

Om naar de USA te mogen reizen dient elke reiziger een eigen paspoort te bezitten. Dat geldt ook voor kinderen; een bijschrijving in het paspoort van hun ouders is niet voldoende. Dit paspoort dient een digitale chip met biometrische gegevens over de houder en een machine-leesbare zone te hebben. Nederlandse en Belgische paspoorten hebben altijd een machine-leesbare zone. Oudere paspoorten hebben echter niet altijd een digitale chip met biometrische gegevens. Hiervoor dient het onderstaande e-symbool op onderaan op de voorkant van het paspoort te staan.

digitaal paspoort

Vereisten geldigheid paspoort

De USA vereist dat alle reizigers een paspoort bezitten dat gedurende hun gehele verblijf in de USA geldig zijn. Er zijn geen verdere vereisten, zo hoeft het paspoort niet een bepaalde minimum termijn na de verwachte vertrekdatum geldig te zijn, zoals voor enkele andere landen wel het geval is.

Naamsveranderingen

Indien uw naam is veranderd, bijvoorbeeld door een huwelijk of echtscheiding, dient zowel het ESTA als uw paspoort uw nieuwe naam te bevatten. Indien ofwel uw paspoort, ofwel uw ESTA, ofwel beide documenten nog uw oude naam vermeld dient u een nieuwe versie met uw nieuwe naam aan te vragen.

Overige eisen ESTA

Behalve een paspoort dienen reizigers naar de USA ook te voldoen aan de overige algemene voorwaarden van het ESTA. Leerover meer op de pagina over de algemene geldigheidsvereisten van het ESTA.

Paspoort USA

Wat te doen als het paspoort niet geschikt is

Voldoet uw paspoort niet aan de geldigheidseisen om naar de USA te reizen? Dan moet u een nieuw paspoort aanvragen. Dat doet u bij uw gemeentehuis of stadskantoor. Het is van essentieel belang dat u eerst een nieuw paspoort aanvraagt, alvorens u uw ESTA aanvraag indient. Dus: pas wanneer het nieuwe paspoort is afgegeven dient u uw aanvraag in en gebruikt daarbij uw nieuwe paspoort. Als een ESTA is aangevraagd met een oud paspoort dat niet lang genoeg geldig is, is ook het ESTA niet meer geldig. In dat geval dient een nieuw ESTA te worden aangevraagd met het nieuwe paspoort. Zorg daarom ook dat u altijd het paspoort meeneemt op uw reis naar de USA waarmee het ESTA is aangevraagd.

Noodpaspoort

Het aanvragen van een nieuw paspoort kan enkele weken in beslag nemen. Als u al eerder naar de USA wilt vertrekken dan dat uw paspoort wordt afgegeven kunt u een noodpaspoort aanvragen. Informeer bij uw gemeente hoe de procedure voor een noodpaspoort verloopt. Belangrijk is wel dat de USA vereist dat een noodpaspoort een elektronisch paspoort is; papieren noodpaspoorten voldoen niet om naar de USA te reizen.

Reispas of identiteitskaart

In Belgiƫ ontstaat soms verwarring omtrent het begrip paspoort. In Belgiƫ wordt een paspoort in de volksmond namelijk vaak een (internationale) reispas genoemd. Een paspoort/reispas is een rood boekje met meerdere papieren pagina's. Het is belangrijk een deze niet te verwarren met de identiteitskaart/ID-kaart. Een identiteitskaart is een plastic pasje met het formaat van een creditcard. Ook Belgen kunnen alleen gebruikmaken van een ESTA in combinatie met een paspoort/reispas. Belgen kunnen echter niet naar Amerika reizen met enkel een identiteitskaart/ID-kaart.