Betekenis ESTA

De betekenis van ESTA

Voor de meeste toeristische en zakelijke reizen naar Amerika is een ESTA voldoende. Maar waar staat ESTA eigenlijk voor? Op deze pagina leest u alles over de elektronische reistoestemming voor reizen naar Amerika, wat de betekenis is van de afkorting ESTA en of u de reistoestemming moet uitprinten.

Wat is een ESTA?

ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization en is, zoals de naam al suggereert, een elektronische reistoestemming voor Amerika. Als reizigers aan alle voorwaarden van het ESTA voldoen, kunnen zij deze reistoestemming aanvragen en zonder visum naar Amerika reizen. Het ESTA is voor deze reizigers dus een soort vervanger van het visum. Bijna alle reizigers die naar Amerika vertrekken, hebben een visum of ESTA nodig om het land binnen te komen. De elektronische reistoestemming is echter veel gemakkelijker aan te vragen dan het visum. Een ESTA betekent dus niet meer dan een eenvoudige manier voor reizigers die ervoor in aanmerking komen om zonder visum naar Amerika te reizen.

Vraag meteen een ESTA aan

Visa Waiver Program en het ESTA USA

Het ESTA is een onderdeel van het Visa Waiver Program (VWP), een programma dat reizigers uit bepaalde landen toestaat zonder visum naar Amerika te reizen voor een toeristische of zakelijke reis of voor een overstap. Reizigers met de nationaliteit van een land dat meedoet aan dit programma hoeven onder bepaalde voorwaarden dus geen visum aan te vragen.

Om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse immigratiedienst toch inzicht heeft in wie er zonder visum het land inreist, is het ESTA ge├»ntroduceerd. De reistoestemming werd na 9/11 ingevoerd als veiligheidsmaatregel en vanaf 2009 werd het voor alle reizigers uit de landen die onder het VWP-programma vallen verplicht om een ESTA aan te vragen. Nederland en Belgi├ź zijn aangesloten bij het VWP. Nederlandse en Belgische reizigers kunnen dus voor toeristische en zakelijke reizen, maar ook voor een overstap, gebruikmaken van dit eenvoudig aan te vragen alternatief op het visum.

Toch een visum nodig?

Als u wel de nationaliteit heeft van een VWP-land, maar niet aan de overige voorwaarden van het ESTA voldoet, moet u toch een visum voor Amerika aanvragen. Een visumaanvraag moet worden ingediend bij het consulaat van Amerika in het land waar u woont. Daarvoor moet u een afspraak maken en een visuminterview afleggen. Vervolgens wordt besloten of u het visum ontvangt. Lees de pagina over het visum voor Amerika voor meer informatie over de visumaanvraagprocedure.

Moet ik het ESTA printen?

Ondanks dat het ESTA een soort vervanging vormt voor het fysieke visum voor Amerika, hoeft u de reistoestemming niet uit te printen of in uw paspoort te plakken. Omdat het ESTA volledig online wordt aangevraagd en vervolgens elektronisch gekoppeld wordt aan uw paspoort, is er geen fysiek document dat een ESTA wordt genoemd. U hoeft dus ook niets te printen. Uw paspoort wordt bij het inchecken en bij de paspoortcontrole in Amerika gescand en op basis daarvan is te zien of u over een geldig ESTA beschikt. Het is dan ook uiterst belangrijk dat alle paspoortgegevens die u in het ESTA formulier heeft ingevuld kloppen. U kunt na toekenning online wel een bewijs vinden waarop alle gegevens staan die u heeft ingevuld, zodat u deze kunt controleren, maar dat bewijs hoeft u dus niet te printen.