Visa of ESTA

Visa of ESTA: vraag het juiste document aan

Visa voor de Verenigde Staten van Amerika zijn niet gelijk aan ESTA reistoestemmingen. In de meeste gevallen voldoet een ESTA om naar Amerika te mogen reizen, maar in bepaalde gevallen zijn visa nodig om voor het gewenste reisdoel en de gewenste reisduur naar de Verenigde Staten van Amerika reizen. Lees deze pagina aandachtig door om te bepalen of u een ESTA of een van de verschillende visa voor Amerika nodig heeft.

Amerikaanse visa zijn uitgebreider en in meer gevallen geldig dan toegekende ESTA reistoestemmingen. In elk geval zijn visa Amerika nodig indien reizigers langer dan 90 dagen in de VS wensen te verblijven, indien ze in de Verenigde Staten willen gaan studeren of wonen en indien ze een dienstbetrekking willen aangaan bij een Amerikaanse werkgever. Ook als een ESTA aanvraag heeft geresulteerd in een afwijzing kan het onder bepaalde omstandigheden alsnog mogelijk zijn naar Amerika te reizen door één van de verschillende soorten visa voor Amerika aan te vragen.

Visa of ESTA aanvragen voor uw reis naar Amerika? Meestal voldoet een ESTA, maar onder bepaalde omstandigheden zijn visa nodig om naar de VS te mogen reizen.

Wanneer kiezen voor een ESTA

Omdat een ESTA aanvragen gemakkelijker, sneller en goedkoper is dan aanvragen voor visa Amerika is het verstandig eerst te bekijken of u gebruik kunt maken van een ESTA. Een ESTA is een reistoestemming, bedoeld voor zakenreizigers en toeristen die minder dan 90 dagen in de Verenigde Staten van Amerika verblijven. Ook zijn reistoestemmingen, ESTA's of visa, verplicht voor reizigers die op doorreis naar een eindbestemming buiten Amerika. Ook reizigers die bij een doorreis via Amerika het vliegveld niet verlaten dienen over ESTA's of de juiste visa voor Amerika te beschikken. De volgende lijst biedt een overzicht van de vereisten voor een ESTA:

  • De reiziger is sinds 2011 niet in Libië, Jemen, Soedan, Somalië, Irak, Iran en/of Syrië geweest
  • De reiziger beschikt over een paspoort uit een Visa Waiver Program land (waaronder Nederland en België)
  • De reiziger heeft de nationaliteit van een Visa Waiver Program land (waaronder Nederland en België)
  • De reiziger beschikt over een paspoort dat gedurende het gehele verblijf in Amerika geldig is
  • De reiziger gaat voor toerisme, zaken of doorreis naar de Verenigde Staten
  • De reiziger verblijft maximaal 90 dagen in Amerika (aaneengesloten)
  • De reiziger zal geen dienstbetrekking aangaan in de Verenigde Staten
  • De reiziger zal niet in de Verenigde Staten gaan wonen of hier een verzoek toe indienen
  • De reiziger reist met een luchtvaartmaatschappij die is aangesloten bij het Visa Waiver Program
  • De reiziger verklaart geen bezwaar te maken tegen beslissingen van U.S. Customs and Border Protection

Een ESTA heeft een geldigheidsduur van 2 jaar. Mocht u haast hebben bij het verkrijgen van het ESTA, een ESTA me spoed aanvragen is mogelijk.

Amerika is mooi voor reizen

Wanneer kiezen voor één van de visa voor Amerika

Indien u niet aan de voorwaarden voldoet om een ESTA aan te vragen kunt u alsnog visa aanvragen om naar Amerika te mogen reizen. Een verschil tussen aanvragen voor visa en ESTA reistoestemmingen is het verschil in complexiteit; waar er maar één soort ESTA wordt afgegeven zijn er tal van varianten binnen de Amerikaanse visa. Het is uiterst belangrijk dat u het juiste visum Amerika aanvraagt, visa worden specifiek afgegeven voor één bepaald reisdoel. Indien u een visum heeft ontvangen voor een reisdoel kunt u het dan ook niet gebruiken om naar de Verenigde Staten te reizen met een ander reisdoel. Omdat dit vaak pas wordt gecontroleerd na aankomst in de VS kan dit betekenen dat u de toegang tot het land wordt ontzegd en direct op een vlucht terug naar huis wordt gezet (op eigen kosten). Om zeker te weten dat u geen verkeerde visa aanvraagt kunt u uw reisdoel het beste bespreken bij de ambassade op het moment dat u uw visum gaat ophalen (visa voor Amerika zijn niet online aan te vragen). Voor de volgende doelen en doelgroepen zijn specifieke visa voor Amerika aan te vragen:

  • Vertegenwoordigers van regeringen (o.a. diplomaten)
  • Zakenreizigers, voor zakenreizen of onderhandelingen die langer dan 90 dagen duren
  • Toeristen, voor toeristische reizen die langer dan 90 dagen duren
  • Bezoek aan familie en/of vrienden die in de VS wonen
  • Personeel van lucht- en zeetransportbedrijven
  • Studenten, voor studies aan erkende onderwijsinstellingen in Amerika
  • Werknemers die naar de VS komen voor hoog specialistisch werk
  • Werknemers van bedrijven met zowel een vestiging in de VS als in het thuisland
  • Uitwisselingsprojecten met een officiële registratie
  • Verloofden van Amerikaanse staatsburgers
  • Sporters, kunstenaars, entertainers met hun teams en personeel
  • Religieuze werkers
  • Informanten, slachtoffers en getuigen die meewerken aan politieonderzoek
  • Echtgenoten en minderjarige kinderen van inwoners van de Verenigde Staten

Meer informatie over de verschillende visa voor Amerika leest u op de pagina over het visum voor Amerika.