ESTA ongeldig of afgekeurd

Is uw ESTA ongeldig of afgekeurd?

De online aanvraagprocedure van het ESTA is relatief eenvoudig. Toch is een foutje snel gemaakt. Een typefout in uw naam of paspoortnummer resulteert al in een ongeldig ESTA, waarmee u niet op reis kunt. Staan er verkeerde gegevens in uw ESTA? Lees dan op deze pagina wat u moet doen.

De ESTA-aanvraag

In het online aanvraagformulier zijn een aantal gegevens extra belangrijk. Het gaat met name om de voor- en achternamen van de reiziger, de geboortedatum, de vervaldatum van het paspoort en het paspoortnummer. Het land waar u woont, uw geslacht en een eventuele tweede nationaliteit moeten ook allemaal correct op het ESTA staan. Deze moet u zelf controleren op juistheid. In dit aanvraagformulier staat per invulveld aangegeven welke informatie er moet worden ingevuld. Om te voorkomen dat u onjuiste informatie invult, moet u alles goed controleren voordat u de aanvraag indient. Eenmaal ingediend, kan een aanvraag niet meer aangepast worden.

ESTA goedgekeurd met verkeerde informatie

Bij het ontvangen van uw ESTA moet u nogmaals de gegevens nauwkeurig controleren. Doordat de immigratiedienst van Amerika niet om een kopie van het paspoort vraagt, kunnen zij niet controleren of de door u ingevulde gegevens juist zijn. Het kan dus voorkomen dat een ESTA wordt toegekend, maar dat de informatie niet overeenkomt met die van het paspoort. Als het paspoortnummer, de vervaldatum, de geboortedatum of de namen op het paspoort niet overeenkomen, heeft u geen geldig ESTA en kunt u niet inchecken of boarden op het vliegveld. De namen moeten geschreven zijn zoals ze op het paspoort onderaan geschreven staan, in het machine-leesbare deel. Deze twee regels onderaan de plastic pagina van uw paspoort herkent u aan de ‘<<<’ tekens. De enige oplossing bij een goedgekeurde aanvraag met foutieve paspoortgegevens is het aanvragen van een nieuw ESTA.

Ik heb een fout ontdekt, wat nu?

Als de gegevens op het ESTA niet overeenkomen met de belangrijke gegevens op het paspoort, is het ESTA ongeldig en moet u direct een nieuwe aanvragen. Dit kan met hetzelfde aanvraagformulier als waarmee u het eerdere ESTA heeft aangevraagd. Hieronder vindt u een overzicht van wanneer u wel opnieuw een ESTA moet aanvragen:

Meteen een nieuw ESTA aanvragen:

 • Verkeerd paspoortnummer
 • Verkeerde geboortedatum of namen
 • Verkeerde woonland
 • Uw tweede nationaliteit of geboorteland staat niet correct op het ESTA

Een nieuw ESTA aanvragen is niet nodig:

 • Uw aankomstdatum in Amerika is gewijzigd
 • Uw verblijfsadres of uw aanspreekpunt in Amerika is gewijzigd
 • Uw werkgever of uw noodcontact is gewijzigd
 • De namen van uw ouders staan niet correct op uw ESTA
 • U had een ESTA aangevraagd voor een vorige reis en u wilt deze nogmaals gebruiken
 • U had een ESTA aangevraagd voor een overstap, maar u wilt ook in Amerika overnachten

Controleer dus altijd of de gegevens op het ESTA correct zijn, zodra u het ESTA ontvangt.

ESTA-aanvraag afgekeurd

Het gebeurt zelden, maar het kan voorkomen dat een ESTA-aanvraag wordt afgekeurd door de Amerikaanse immigratiedienst. Helaas wordt de reden voor afkeuring nooit vrijgegeven. De Amerikaanse immigratiedienst behoudt altijd het recht om een ESTA af te keuren of te annuleren. Als een ESTA wordt afgekeurd, kan het een van de volgende oorzaken hebben:

 • U heeft 2 nationaliteiten, maar een hiervan niet ingevuld
 • U heeft de Amerikaanse nationaliteit als eerste of tweede nationaliteit
 • U bent verdachte van een strafbaar feit
 • U bent ooit Amerika uitgezet, of een visumaanvraag is al ooit afgekeurd
 • U heeft ooit langer dan toegestaan in Amerika proberen te verblijven
 • U heeft na 12 januari 2021 een bezoek gebracht aan Cuba
 • U heeft de nationaliteit van Soedan, Syrië, Irak, Somalië, Libië, Jemen, Iran of Noord-Korea, of bent na maart 2011 in een van deze landen geweest
 • U vormt mogelijk een bedreiging voor de veiligheid in Amerika, of kunt niet alle veiligheidsvragen met ‘nee’ beantwoorden

Als uw aanvraag is afgekeurd heeft het geen zin om nogmaals een ESTA aan te vragen. De kans dat deze opnieuw wordt afgekeurd is erg groot. U kunt wel altijd een visum aanvragen voor Amerika. Dat kan niet online, hiervoor moet u naar het consulaat. De aanvraagprocedure duurt meestal langer dan die van een ESTA en het visum moet fysiek in het paspoort aangebracht worden. Tijdens het interview dat u moet afleggen bij het consulaat, kunt u informeren over waarom het ESTA werd afgekeurd en uitleg geven over uw situatie. De kans is groot dat u dan wel een visum krijgt en alsnog naar Amerika kunt reizen.