FAQ ESTA Amerika

Veelgestelde vragen over het ESTA

Veel reizigers realiseren zich niet of (te) laat dat een ESTA aanvragen noodzakelijk is, of vragen zich af onder welke voorwaarden ze gebruik mogen maken van deze reistoestemming. De meestgestelde vragen met antwoorden hierover vindt u op deze pagina.

Wat is een ESTA?

Het ESTA is een verplichte reistoestemming om naar de Verenigde Staten van Amerika te mogen reizen zonder visum. Tevens is het aanvragen van een ESTA verplicht voor reizen naar Amerikaanse territoria, waaronder Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Aangezien de procedure voor het aanvragen van een visum ingewikkelder is en langer duurt dan een ESTA-aanvraag kiezen de meeste reizigers voor een ESTA. Aanvragen kan volledig online en de toestemming wordt meestal nog dezelfde dag toegekend. Dat gebeurt door middel van een digitale koppeling met het paspoort en een bevestiging per e-mail.

Heb ik een ESTA of een visum nodig?

Als u naar de Verenigde Staten van Amerika reist voor zaken of toerisme en minder dan 90 dagen in Amerika verblijft, komt u in aanmerking voor een ESTA. Ook als u alleen op doorreis bent en het vliegveld in de VS niet verlaat, bent u verplicht in het bezit te zijn van een geldig ESTA. Als u over een geldig ESTA beschikt, heeft u geen visum nodig om Amerika in te mogen reizen. Als u naar de Verenigde Staten van Amerika wilt reizen om er langer dan 90 dagen te verblijven, dan voldoet een ESTA niet en is het noodzakelijk een keuze te maken uit een aantal verschillende soorten visums. Elke variant heeft eigen voorwaarden. Als u een geldig visum voor de Verenigde Staten heeft, hoeft u geen ESTA aan te vragen. Lees hier verder over visums voor Amerika.

Hoe kan ik een aanvraag indienen?

Een aanvraag indienen kan heel eenvoudig online, middels een digitaal aanvraagformulier. Nadat u het aanvraagformulier heeft ingevuld voor uzelf, een ander of een heel reisgezelschap, dient de betaling van de aanvraagkosten te worden uitgevoerd. Dit kan veilig en vertrouwd via uw eigen bank, met iDeal of Bancontact, maar ook met een creditcard of PayPal. Nadat de aanvraag en de betaling zijn ontvangen, moet u een paspoortscan- of foto voor elke reiziger in de aanvraag aanleveren. Daarna wordt de aanvraag direct in behandeling genomen. Met spoed aangevraagde ESTA- reistoestemmingen worden gemiddeld na een uur toegekend. Toekenning van het ESTA gebeurt middels een digitale koppeling van het paspoort van de reiziger. Ook ontvangen reizigers per e-mail een bevestiging na de toekenning van hun ESTA. Bij het boarden van vluchten en bootreizen naar de VS wordt door de maatschappij middels een paspoortcheck gecontroleerd of alle reizigers in het bezit zijn van een ESTA of visum.

Wanneer ontvang ik mijn ESTA?

U.S. Customs and Border Protection geeft geen garanties over verwerkingstijden van reistoestemmingen. Wel wordt geadviseerd een ESTA minimaal 72 uur voor het boarden van het vliegtuig naar Amerika aan te vragen. Normaal gesproken worden reguliere aanvragen nog dezelfde dag verwerkt en toegekend. Vliegt u vandaag of morgen nog naar de Verenigde Staten en heeft u nog geen aangevraag ingediend? Maak dan direct gebruik van een spoedaanvraag. Spoedaanvragen worden vrijwel altijd binnen een uur verwerkt en goedgekeurd.

Hoe kan ik een spoedaanvraag indienen?

Een ESTA-spoedaanvraag indienen gaat op dezelfde manier als het indienen van een reguliere aanvraag. U vult hiervoor het normale aanvraagformulier in en geeft hierbij aan dat u het ESTA met spoed wilt aanvragen middels een vinkje in het hokje 'Spoedlevering'.

Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een ESTA?

Het ESTA aanvragen kost €49,95 per persoon voor reguliere aanvragen. Er wordt een toeslag gerekend van €17,50 per persoon voor spoedaanvragen. Met spoed ingediende aanvragen worden gemiddeld na 60 minuten goedgekeurd en zijn bedoeld voor reizigers die binnen 72 uur na de aanvraag een vliegtuig of boot naar Amerika willen boarden.

New York

Hoe kan ik de kosten voor mijn ESTA voldoen?

Het betalen van de kosten voor een ESTA-aanvraag kan heel eenvoudig middels iDeal, Bancontact, PayPal of met een creditcard. Deze betaalmethoden zijn vertrouwd, veilig en razendsnel. U hoeft dus geen tijd in te calculeren voor het ontvangen van de transactie; dit gaat direct. Er worden geen transactiekosten in rekening gebracht voor betalingen die worden voldaan met iDeal of Bancontact.

Moet ik een aparte ESTA aanvragen voor mijn kinderen?

Ja, elke reiziger naar Amerika dient over een eigen ESTA te beschikken, ongeacht de leeftijd. Elke reiziger dient voor een aanvraag ook een eigen paspoort te bezitten. Het is dus niet mogelijk om naar de Verenigde Staten van Amerika te reizen met uw kind als die in uw paspoort staat bijgeschreven. U dient dan ook voorafgaand aan het aanvragen van het ESTA een eigen paspoort te regelen voor uw kinderen.

Hoe lang is het ESTA geldig?

Vanaf het moment dat deze wordt toegekend is het twee jaar geldig, tenzij het paspoort waarmee het ESTA is aangevraagd eerder verloopt. Als een paspoort verloopt, vervalt ook altijd het hieraan gekoppelde ESTA. Bij het in gebruik nemen van een nieuw paspoort moet dan ook altijd een nieuw ESTA worden aangevraagd om naar de Amerika te mogen reizen. Gedurende de geldigheidsduur van twee jaar mogen reizigers zo vaak als gewenst naar de Verenigde Staten reizen. Wel mag elk verblijf in Amerika maximaal 90 dagen duren. Het is theoretisch gezien mogelijk de Verenigde Staten te verlaten en direct weer terug in te gaan om zo de periode van 90 dagen te verdubbelen, dit is echter niet de bedoeling. In het geval u langer dan 90 dagen in Amerika wilt verblijven kunt u daarvoor een visum aanvragen.

Kan ik meerdere keren naar Amerika reizen met één ESTA?

Ja, u kunt gedurende de geldigheidstermijn een onbeperkt aantal keer naar de Verenigde Staten reizen, mits het paspoort waarmee de aanvraag is ingediend nog geldig is.

Heb ik een ESTA nodig als ik op doorreis door Amerika kom?

Ja, zelfs als u het vliegveld in de Verenigde Staten niet verlaat bent u verplicht een ESTA (of visum) aan te vragen voor uw doorreis via Amerika.

Reis vanaf het vliegveld

Kan ik mijn aanvraag nog wijzigen na het indienen?

Dat kan tot het moment dat u de betaling heeft uitgevoerd. Nadat u voor het ESTA heeft betaald wordt de aanvraag direct in behandeling genomen en is het onder geen enkele voorwaarde mogelijk gegevens van het aanvraagformulier te wijzigen. Dus niet als u uw reisdoel of reisdata wilt wijzigen en ook niet als u ziet dat u gegevens (zoals uw paspoortnummer) verkeerd heeft ingevuld. In plaats van het wijzigen van uw aanvraag kunt u wel een nieuwe aanvraag indienen, deze dient dan ook weer opnieuw betaald te worden.

Kan ik mijn aanvraag annuleren?

Nadat de betaling voor uw ESTA-aanvraag is ontvangen wordt deze direct in behandeling genomen. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk een aanvraag te annuleren.

Wat zijn de voorwaarden om een ESTA te kunnen aanvragen?

Reizigers naar de Verenigde Staten dienen aan de volgende voorwaarden te voldoen om met een geldig ESTA naar Amerika te mogen reizen:

 • U bent sinds 1 maart 2011 niet in Somalië, Libië, Soedan, Jemen, Noord-Korea, Syrië, Irak en/of Iran geweest
 • U bent sinds 12 januari 2021 niet in Cuba geweest
 • U bezit de nationaliteit van een land dat deelneemt aan het Visa Waiver Program
 • Uw paspoort is gedurende uw gehele verblijf in de Verenigde Staten geldig
 • Uw reis heeft een toeristisch of zakelijk doel of u bent op doorreis
 • Uw verblijf in Amerika duurt maximaal 90 aaneengesloten dagen
 • U beschikt over een retourticket of doorreisticket
 • U bent niet van plan in Amerika te gaan wonen of studeren
 • U bent niet van plan in Amerika een dienstbetrekking aan te gaan
 • U reist met een luchtvaartmaatschappij die is aangesloten bij het Visa Waiver Program
 • U verklaart afstand te doen van enig recht op herziening of beroep tegen afwijzing

Kan mijn aanvraag worden geweigerd?

Uw ESTA-aanvraag kan worden geweigerd indien:

 • Is gebleken dat u zich eerder niet heeft gehouden aan voorwaarden van een ESTA of visum Amerika
 • U gegevens foutief of onvolledig heeft ingevuld
 • Blijkt dat u opzettelijke onvolledigheden en/of onwaarheden heeft ingevuld in het aanvraagformulier
 • Wordt vermoed dat u mogelijk een bedreiging vormt voor de veiligheid of wetshandhaving in de VS
 • U veroordeeld bent voor criminele activiteiten of in afwachting bent van aanklachten of straffen
 • U betrokken bent bij onderzoek van de politie of een ander overheidsorgaan (binnen of buiten de VS)
 • U wordt uitgesloten op basis van de Immigration and Nationality Act (212)

Is dit de officiële site van de Amerikaanse overheid?

Deze website is in het leven geroepen om reizigers naar de Verenigde Staten van Amerika te ondersteunen bij het aanvragen van een ESTA-reistoestemming. Tevens maakt deze website het mogelijk ESTA's aan te vragen middels een Nederlandstalig aanvraagformulier en vertrouwde Nederlandse en Belgische betaalmethoden, waaronder iDeal, Bancontact, creditcard en PayPal. ESTAVS.nl maakt echter op geen enkele wijze deel uit van de overheid van de Verenigde Staten of van U.S. Customs and Border Protection. Het is ook mogelijk direct een aanvraag in te dienen via de website van U.S. Customs and Border Protection ($14 per persoon). Voordelen van het aanvragen van uw ESTA via ESTAVS.nl bestaan behalve de Nederlandstalige website met veel duidelijke uitleg en vertrouwde betaalmethoden (iDeal en Bancontact, zonder transactiekosten) uit de beschikbaarheid van een Nederlandstalige helpdesk en automatische opsporing van veel gemaakte invulfouten bij aanvragen met een Nederlands of Belgisch paspoort, waardoor de kans op afwijzing van de aanvraag of toekenning van een ongeldig ESTA sterk wordt gereduceerd. Om deze redenen kiezen veel reizigers naar Amerika ervoor om hun ESTA bij ESTAVS.nl aan te vragen.