ESTA Aanvragen

ESTA aanvragen: voor zakelijke en toeristische reizen

Een ESTA aanvragen is verplicht voor alle reizigers die per vliegtuig of per boot naar de Verenigde Staten van Amerika reizen, ook als ze alleen op doorreis zijn. Alleen reizigers die in het bezit zijn van een visum of Amerikaans paspoort vallen niet onder de aanvraagverplichting. Ook voor kinderen en baby's is een ESTA aanvragen verplicht.

Hoe u uw ESTA kunt aanvragen

Het is mogelijk een ESTA aan te vragen voor uzelf, maar u kunt ook een aanvraag indienen voor een ander of in één keer voor een heel reisgezelschap. Het ESTA aanvragen kan door een online een digitaal formulier in te vullen en de bijbehorende betaling à €29,95 per persoon te voldoen per iDeal, Bancontact of creditcard. De verwerkingstijd van een aanvraag bedraagt doorgaans minder dan een dag, in enkele gevallen kan het tot 72 uur duren voordat een ESTA aanvraag wordt behandeld en toegekend of afgewezen. Spoedaanvragen worden gemiddeld al na 17 minuten afgegeven, er worden echter geen garanties gegeven over maximale verwerkingstijden.

Bent u niet in het bezit van een geldig ESTA, Amerikaans visum of Amerikaans paspoort? Dan mag uw luchtvaartmaatschappij u geen toegang geven bij het boarden bij uw vliegtuig.

Belangrijke informatie voor het aanvragen van een ESTA

Het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is geen visum en kan die ook niet vervangen. In bepaalde gevallen volstaat een ESTA aanvragen niet en is afhankelijk van het reidoel een specifiek visum vereist. De gevallen waarbij een ESTA niet voldoet leest u hieronder bij het kopje uitzonderingen. Los van het reisdoel zijn er enkele stricte voorwaarden van toepassing op het verkrijgen van een ESTA reistoestemming.

Geldigheidsduur

Allereerst is het met een ESTA toegestaan maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten van Amerika te verblijven. Vanaf het moment waarop het ESTA wordt toegekend, is het voor twee jaar geldig. Dat houdt in dat gedurende deze totale periode van twee jaar meerdere reizen naar Amerika mogen worden gemaakt, vergelijkbaar met een double-entry visum. Elke individuele reis mag echter niet langer duren dan 90 dagen. Het is niet de bedoeling dat reizigers telkens voor een korte periode Amerika verlaten en direct daarna weer terugkeren naar de VS om zo de beperking van 90 dagen te omzeilen. Hierover bestaat echter geen concrete regelgeving. Een finale beslissing over de toelating van een persoon tot Amerikaans grondgebied wordt altijd gemaakt door een beambte van de U.S. Customs and Border Control. Tijdens het aanvraagproces van een ESTA Amerika dient de aanvrager akkoord te gaan met de onherroepelijkheid van de beslissing van de U.S. Customs and Border Control. Bezwaar maken tegen afwijzing is dan ook onder geen enkele voorwaarde mogelijk.

Paspoortkoppeling

Het ESTA USA wordt digitaal gekoppeld aan het paspoort van de reiziger. Wanneer het paspoort verloopt, vervalt daarmee ook direct de geldigheid van het ESTA. Opnieuw een ESTA aanvragen met het nieuwe paspoort is dan ook noodzakelijk om alsnog naar de Verenigde Staten van Amerika te mogen reizen.

Minderjarigen

Een ESTA voor vertrek naar Amerika aanvragen is verplicht voor reizigers van alle leeftijden, dus ook voor kinderen en baby's. Kinderen en baby's zijn strikt genomen verplicht akkoord te gaan met de voorwaarden van het ESTA, maar het is ouders toegestaan de keuze namens hun kinderen maken.

Verplicht voor zakenreizen, toerisme en doorreizen

Voor ESTA-aanvragen maakt het niet uit of reizigers naar Amerika reizen voor zaken, toerisme of voor een doorreis. Wel zijn er restricties opgenomen omtrent de activiteiten van reizigers die met een ESTA naar de VS reizen. Het is niet toegestaan in de VS te werken, studeren of wonen zonder over een visum te beschikken.

Zorg dat u voldoet aan de voorwaarden om afwijzing van een ESTA-aanvraag te voorkomen.

In het vliegtuig

Veilig reizen naar Amerika

Als gevolg van de invoering van de 9/11 Commission Act is het niet langer mogelijk de Verenigde Staten van Amerika in te reizen zonder reisvergunning. Als gevolg van deze restrictie is het voor het Amerikaanse Homeland Security mogelijk alle reizigers voor vertrek naar de VS te screenen. Het belangrijkste doel van deze screening is de mogelijkheid reizigers tegen te houden die mogelijk een bedreiging vormen voor de veiligheid of rechtshandhaving in de Verenigde Staten van Amerika. Om de grote bezoekersstroom van reizigers naar de Verenigde Staten eenvoudig over de juiste reisvergunning te laten beschikken heeft Homeland Security besloten een reisvergunning 'onder' het visum te introduceren; het ESTA. Voor inwoners van landen die vallen onder het Visa Waiver Program, waaronder Nederland en België, is het in de meeste gevallen mogelijk een ESTA aan te vragen. Het voordeel van het ESTA USA ten opzichte van een visum is dat een ESTA aanvragen eenvoudiger is, een ESTA sneller wordt afgegeven en tevens met minder kosten gepaard gaat. Reiziers die niet voldoen aan de voorwaarden van het ESTA dienen alsnog een visum aan te vragen.

Doordat een ESTA aanvragen verplicht is voor vertrek naar de VS kan de Amerikaanse douane reizigers screenen en veiligheidsdreigingen snel signaleren.

Uitzonderingen

In de volgende gevallen voldoet u NIET aan de vereisten voor een ESTA. Mogelijk voldoet u dan wel aan de vereisten voor een visum voor de Verenigde Staten.

  • U wilt langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten van Amerika verblijven
  • U wilt in de VS gaan wonen of studeren
  • U wilt in dienst treden bij een Amerikaans bedrijf
  • U bent na 10 maart 2011 in Syrië, Somalië, Soedan, Jemen, Iran of Irak geweest
  • U vormt mogelijk een bedreiging voor de rechtshandhaving of veiligheid van de Verenigde Staten

Nu een ESTA aanvragen

Wilt u naar de Verenigde Staten reizen zonder visum of Amerikaans paspoort en voldoet u aan bovengenoemde vereisten? Start dan uw ESTA aanvraag middels het online aanvraagformulier:

Voldoet u aan bovengenoemde vereisten en wilt u met spoed een ESTA aanvragen? Spoedaanvragen krijgen voorrang in de wachtrij en worden meestal direct in behandeling genomen. Waar normale aanvragen doorgaans niet meer dan een dag (in uiterst zeldzame gevallen tot maximaal 72 uur) in beslag nemen resulteert een spoedaanvraag gemiddeld na 17 minuten in een toegekend ESTA. Ook bij spoedaanvragen wordt de toegekende reisvergunning zowel per e-mail naar de reiziger verzonden als digitaal aan het paspoort van de reiziger gekoppeld. Voor spoedaanvragen wordt een toeslag van €5,00 per persoon gerekend.