ESTA Aanvragen

ESTA aanvragen: voor zakelijke en toeristische reizen

Iedere persoon die in de Verenigde Staten van Amerika aankomt, moet over een geldige reisvergunning beschikken. Deze verplichting geldt voor reizigers van elke leeftijd en ook voor een korte overstap in Amerika. Het ESTA is een digitale reisvergunning die eenvoudig via een online formulier kan worden aangevraagd. Het ESTA is bedoeld voor vakanties, zakenreizen en overstappen in Amerika.

Hoe u uw ESTA kunt aanvragen

Het ESTA kan eenvoudig en volledig online worden aangevraagd. Hiervoor vult u een digitaal formulier in, levert u een paspoortscan- of foto aan en voldoet u de kosten van €49,95 per persoon. De betaling kan veilig per iDeal, Bancontact, creditcard, PayPal of Trustly worden voldaan. U kunt de ESTA-aanvraag voor meerdere personen tegelijkertijd indienen, als u de toestemming van alle reizigers heeft. Let op: ook kinderen en baby’s hebben een eigen ESTA nodig.

Nadat het formulier is ingevuld, een paspoortscan- of foto is aangeleverd en de kosten zijn voldaan, wordt uw aanvraag in behandeling genomen. De verwerking van ESTA-aanvragen vindt 24 uur per dag plaats, dus ook in de nacht. In veruit de meeste gevallen is de behandeling binnen een dag voltooid, maar in uitzonderlijke gevallen kan het tot 72 uur duren voordat uw aanvraag wordt goedgekeurd of afgewezen. Er bestaat ook de mogelijkheid om een spoedaanvraag in te dienen. Spoedaanvragen worden gemiddeld binnen een uur gekeurd, maar ook hier kunnen in sommige gevallen vertragingen optreden.

Bent u niet in het bezit van een geldig ESTA, Amerikaans visum of Amerikaans paspoort? Dan wordt u bij het boarden niet toegelaten tot het vliegtuig.

Belangrijke informatie voor het aanvragen van een ESTA

Er zijn meerdere soorten reisvergunningen voor Amerika. Afhankelijk van het reisdoel, de nationaliteit en de reisduur, hebben reizigers de keuze tussen verschillende soorten visums en het ESTA voor Amerika. Voor specifieke reisdoelen zoals het volgen van een studie in de Verenigde Staten is een visum verplicht. Voor vakanties en zakenreizen voldoet een ESTA. Een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is strikt genomen geen visum, maar een elektronische reistoestemming voor de Verenigde Staten. Als u een aanvraag wilt indienen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen.

Nationaliteit

Het ESTA werd als onderdeel van het zogenaamde Visa Waiver Program in het leven geroepen. Reizigers met het paspoort van een land dat aan dit programma deelneemt, mogen met een ESTA naar Amerika reizen. Nederland, België en de meeste andere Europese landen vallen onder deze regeling. Een aantal landen buiten Europa zijn ook aan het programma aangesloten. Wilt u zeker weten of u in aanmerking komt voor een ESTA? Bekijk dan de lijst met landen die aan het ESTA-programma zijn aangesloten.

Geldigheidsduur

Het ESTA heeft een geldigheidsduur van 2 jaar. De geldigheidsduur gaat in op het moment dat de aanvraag is goedgekeurd en het ESTA is toegekend. Gedurende deze 2 jaar zijn een onbeperkt aantal reizen naar Amerika toegestaan, maar elk aaneengesloten verblijf mag maximaal 90 dagen duren. Wilt u meer dan 90 dagen in Amerika doorbrengen? Ondanks dat u met een ESTA meermaals naar Amerika mag reizen, is het niet de bedoeling dat u het land na 90 dagen verlaat en kort daarna terugkeert voor nieuw verblijf van 90 dagen. Er bestaan hier geen officiële wetten over, maar de U.S. Customs and Border Control (CBP) controleert elke reiziger die in de Verenigde Staten arriveert. Als u ervan verdacht wordt de regels voor reizen met een ESTA te overtreden, kan de CBP u de toegang tot het land weigeren.

Paspoortkoppeling

Tijdens het aanvragen van een ESTA moet iedere reiziger een paspoortscan- of foto aanleveren. Nadat de aanvraag is verwerkt en goedgekeurd, wordt het ESTA USA digitaal aan dat paspoort gekoppeld. De geldigheid van het paspoort is dus verbonden aan de geldigheid van het ESTA. Als het paspoort verloopt, verloopt ook automatisch het ESTA. Wilt u alsnog naar de Verenigde Staten reizen? Vraag dan eerst een nieuw paspoort aan en vervolgens een nieuw ESTA.

Minderjarigen

Een ESTA is voor reizigers van alle leeftijden verplicht, dus ook voor kinderen en baby’s. Ouders kunnen een ESTA-aanvraag voor hun kinderen indienen en namens hen met de voorwaarden instemmen.

Verplicht voor zakenreizen, toerisme en doorreizen

Er zijn enkele voorwaarden met betrekking tot de activiteiten die u met een ESTA mag ondernemen. Een ESTA is bedoeld voor toeristische en zakelijke reizen naar de Verenigde Staten. Het is ook geschikt voor een overstap. Met een ESTA mag u niet in de VS werken, studeren of wonen. In dat geval moet u een visum aanvragen.

Zorg dat u voldoet aan de voorwaarden om afwijzing van uw ESTA-aanvraag te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat uw ESTA tussen het moment van toekenning en vertrek wordt ingetrokken.

In het vliegtuig

Veilig reizen naar Amerika

Na de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in Amerika heeft het land de veiligheidsmaatregelen voor reizigers verhoogd. Sindsdien is het verplicht om voor vertrek naar Amerika een reisvergunning, bijvoorbeeld een ESTA, aan te vragen. Daardoor kunnen alle reizigers door het Amerikaanse Homeland Security worden gescreend voordat ze in de Verenigde Staten arriveren. Het doel van deze screening is om reizigers te weren die een mogelijke dreiging voor de veiligheid in de VS vormen. Vanwege de grote aantallen reizigers naar de Verenigde Staten werd besloten om naast het visum een tweede soort reisvergunning te introduceren: het ESTA USA. Het ESTA werd beschikbaar gemaakt voor inwoners van landen die onder het Visa Waiver Program vallen, waaronder Nederland en België. Het grote voordeel van het ESTA is dat de keuring volledig geautomatiseerd is, waardoor er minder personeel nodig is om aanvragen te verwerken. Voor reizigers heeft het ESTA ook meerdere voordelen tegenover een visum: de kosten zijn lager, de verwerking is sneller en de aanvraagprocedure is eenvoudiger. Reizigers die niet in aanmerking komen voor een ESTA moeten een visum voor de VS aanvragen.

Doordat een ESTA aanvragen verplicht is voor vertrek naar de VS kan de Amerikaanse douane reizigers screenen en veiligheidsdreigingen snel signaleren.

Uitzonderingen

Er zijn nog enkele bijzondere regels verbonden aan reizen met een ESTA. In de volgende gevallen voldoet u NIET aan de vereisten voor een ESTA, maar komt u mogelijk wel in aanmerking voor een visum voor de Verenigde Staten.

  • U wilt langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten van Amerika verblijven
  • U wilt in de VS gaan wonen of studeren
  • U wilt in dienst treden bij een Amerikaans bedrijf
  • U bent na 1 maart 2011 in Syrië, Somalië, Soedan, Jemen, Libië, Iran, Noord-Korea of Irak geweest
  • U bent na 12 januari 2021 in Cuba geweest
  • U vormt mogelijk een bedreiging voor de rechtshandhaving of veiligheid van de Verenigde Staten

Nu een ESTA aanvragen

Voldoet u aan alle genoemde vereisten voor visumvrij reizen naar Amerika? Vraag dan uw ESTA aan door het online aanvraagformulier te openen:

Heeft u het ESTA zo snel mogelijk nodig? Dan kunt u het ESTA met spoed aanvragen. Spoedaanvragen worden gemiddeld al binnen 60 minuten goedgekeurd, omdat ze meteen in behandeling worden genomen. Hiervoor wordt een toeslag van €17,50 per persoon berekend. De keuring van een gewone aanvraag neemt iets meer tijd in beslag. Bij gewone aanvragen kunt u het resultaat binnen 72 uur verwachten. Voor iedere ESTA-aanvraag geldt dat steekproefcontroles vertragingen van enkele uren kunnen veroorzaken, de genoemde levertijden worden dus niet gegarandeerd. Na de goedkeuring wordt het ESTA per e-mail naar de reiziger toegestuurd en wordt het elektronisch aan het paspoort gekoppeld.